28.09.2023

JU MSŠ Srebrenik

Dobrodošli na zvaničnu web stranicu Mješovite srednje škole Srebrenik

Kantonalno takmičenje iz informatike

U subotu 22.10.2022. Katolički školski centar „Sveti Franjo“ je bio domaćin kantonalnom takmičenju učenika srednjih škola iz opće informatike.

Ovaj događaj realizovan je pod imenom „digitalStudent“ a u sklopu Evropske sedmice programiranja koja se na našem kantonu redovno obilježava u mjesecu oktobru . Za realizaciju ovog događaja postoji i pismena saglasnost Ministarstva obrazovanja i nauke TK. Takmičenje je organizovalo Udruženje profesora i nastavnika informatike TK.

Na takmičenju su učestvovala 46 učenika iz 13 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona. Kantonalnom takmičenju su prethodila školska takmičenja, gdje je učešće uzelo preko 200 učenika.

Takmičenje je još specifično po tome što je pet najboljih učenika na takmičenju nagrađeno besplatnim polaganjem ICDL Profile certifikata koji je međunarodno priznat u svijetu. Sponzor ovih certifikata je Asocijacija informatičara u Bosni i Hercegovini.

Takmičenje se sastojalo iz dva kruga. U prvom krugu učenici su imali priliku da odgovaraju na 25 pitanja iz opće informatike u koju su uključeni i zadaci iz programiranja. Deset najboljih učenika je išlo u naredni krug gdje je kao takmičarska platforma korišten Kahoot. Tu je pored znanja bila potrebna brzina reagovanja na postavljena pitanja i velika koncentracija.

Između dva kruga takmičari su imali priliku da poslušaju interesantna predavanja

  1. „Značaj ICDL certifikata“ – Asocijacija informatičara BiH, Mensura Beganović
  2. „Put u IT industriju“ – Cape Ann Enterprises, Muharem Šehić
  3. „STEAM obrazovanje“ – dr.sc. Samra Mujačić

Našu školu su predstavljala tri učenika elektrotehničke škole Mahir Suljkanović, Adi Hadžizulfić i Jahić Rijad koji je zauzeo 14. mjesto od ukupno 46 učenika – takmičara.

Zahvaljujemo se školi domaćinu KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla na ustupljenim prostorijama i podršci. Zahvaljujemo se također i učenicima i mentorima učenika na izdvojenom vremenu i upućujemo iskrene čestitke za ostvarene rezultate najboljim učenicima