29.05.2023

JU MSŠ Srebrenik

Dobrodošli na zvaničnu web stranicu Mješovite srednje škole Srebrenik

O školi

Školski centar za usmjereno obrazovanje osnovan je Odlukom Skupštine opštine Srebrenik br. 01-218/17 od 18. augusta 1977.godine, kao ustanova za srednje usmjereno obrazovanje i vaspitanje općinskog područja. Centar je dobio naziv po poginulom revolucionaru DŽžemalu Bjediću. Sjedište centra bilo je u ul. Maršala Tita br.19. Prva godina rada novoosnovanog centra je 1977./78.šk.godina. Te godine primljeno je u radni odnos osam nastavnika a za VD direktora Školskog centra izabran je Arif Muharemović, pravnik iz Srebrenika, dok je mjesto sekretara pripalo Niki Novakoviću nastavniku iz Špionice.

U svom sastavu Školski centar je imao:

– Ekonomsku školu 

– Birotehničku 

– Školu za KV radnike ugostiteljske,tekstilne i drvoprerađvačke struke 

U svom dosadašnjem radu pored zanimanja koja su neprekidno zastupljena u ovoj školi su do danas iškolovana i mnoga druga zanimanja kao što su drvoprerađivači, kožžarski tehničari, tekstilni tehničari, poljoprivredni tehničari itd.

Danas Mješovita srednja škola spada u red većih škola na podruèju TK-a sa 1200 učenika i sa oko 100 zaposlenika.

Škola je u školskoj 2003/04 godini prvi put upisala dva odjeljenja gimnazije.

Školske 2012/13 godine upisana je prva generacija elektrotehničara – energetičara, i jedno odjeljenje električara. Naredne šk. 2013/14 uvedeno je i zanimanje FRIZER – VLASULJAR.

Od školske 2022/23 godine u sklopu ove škole je i prvi razred MEDICINSKIH TEHNIČARA sa upisanih 28 učenika